SpitsScoren is een spitsmijdenproject in de regio Rotterdam. Automobilisten die regelmatig tijdens de ochtendspits op de A15 rijden worden beloond als zij de ochtendspits mijden. De spits kan gemeden worden door voor of na de spits te beginnen, thuis te werken, met een collega mee te rijden, met openbaar vervoer of (motor)fiets naar het werk te gaan.

SpitsScoren had als uitgangspunt dat de deelnemer al vóór hij op weg gaat een bewuste keuze maakt om de auto te laten staan en de spits te mijden. Daarom gaf hij elke dag via een gratis smartphone aan SpitsScoren door of en hoe ze die dag ging reizen. Per spitsmijding kreeg de deelnemer €5.

Op een website kon de deelnemer bijhouden hoeveel hij kan verdienen. Per maand kon het bedrag oplopen tot € 100,-. Daarnaast bood de website de mogelijkheid om reistijden met de auto in en buiten de spits en de alternatieven per openbaar vervoer op te vragen, contact leggen met andere deelnemers om bijvoorbeeld een carpoolmaatje te zoeken of om gebruik te maken van een flexibele werkplek in een Dialogue Ports.

Het unieke van het project SpitsScoren was dat het gaat om een commerciële mobiliteitsdienst, waarbij de provider een prestatieverplichting op zich nam voor een periode van 3 jaar. De prestatieverplichting van SpitsScoren was vanaf eind oktober 2009 elke werkdag minimaal 530 personenauto’s uit de spits te houden. Op haar 3e verjaardag stond de teller boven de 600.000 spitsmijdingen in totaal en daarmee is het doel ruimschoots gehaald.

Het consortium dat het project uitvoerde bestond uit Movenience, Technolution, ABN AMRO en Goudappel Coffeng. Het project was ingebed in een breder pakket van maatregelen van De Verkeersonderneming.
Meer informatie is te vinden op www.spitsscoren.nl.

Opdrachtgever: Verkeersonderneming Rotterdam
Realisatie: 2010 - 2012

Henri Palm

Functie:
consultant Mobiliteit & IT
Werkmaatschappij:
DAT.Mobility
Telefoon:
(+31)(0)6 29 73 67 68
mail Henri

Welkom in de wereld van de Goudappel Groep

lees alles over de Goudappel groep ›