De gemeente Leiden werkt aan een Masterplan voor het Stationsgebied. Het regelen van voldoende parkeerplaatsen op de juiste locatie is essentieel voor een optimaal gebruik van de openbare ruimte. Echter, zoals dat gaat met plannen in ontwikkeling, staat het programma nog niet vast. Met een slim parkeermodel kan de gemeente zelf snel de consequenties voor parkeren van overwogen varianten doorrekenen. Waar zijn in dit plan hoeveel parkeerplaatsen nodig? Zo krijgt het Stationsgebied op een efficiënte manier de meest optimale parkeersituatie.

Goudappel Coffeng werkt mee aan het masterplan van de gemeente Leiden voor het aspect mobiliteit. Het doel van het Masterplan is het creëren van een prettige en vitale leefomgeving rondom het station met een intensieve mix van functies. In eerste instantie werd ons daarbij gevraagd een parkeerbalans op te stellen, om de behoefte aan parkeerplaatsen op de diverse locaties te kunnen voorspellen. Toen bleek hoe de functiemix voor het Masterplan nog aan verandering onderhevig was, hebben we de parkeerbalans omgevormd tot een dynamisch parkeermodel waarmee de gemeente Leiden bij iedere aanpassing de benodigde parkeercapaciteit met één druk op de knop kan berekenen.

Het model maakt direct duidelijk hoeveel parkeerplaatsen benodigd zijn, welke daarvan openbaar moeten zijn en op welke locaties de parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden voor de meest optimale parkeersituatie. Hierdoor worden onnodige investeringen in parkeervoorzieningen voorkomen en komt een duurzame parkeervoorziening tot stand die financieel haalbaar is. Omdat de gemeente zelf kan doorrekenen is het voor hen eenvoudiger de consequenties voor parkeren te doorzien en te bekijken welke functies de meeste invloed op de parkeervraag hebben. Daarnaast scheelt het veel tijd en kosten.

Opdrachtgever: gemeente Leiden
Realisatie: 2011

Christiaan Kwantes

Functie:
adviseur mobiliteit & ruimte
Werkmaatschappij:
Goudappel Coffeng
Telefoon:
(+31)(0)6 51 36 03 74
mail Christiaan

Welkom in de wereld van de Goudappel Groep

lees alles over de Goudappel groep ›