Tijdens het jaarlijke straattheaterfestival ‘Deventer op Stelten’ komt Nederland massaal naar de Deventer pleinen. Inzicht in het loopgedrag van deze mensenmassa’s helpt bij het vormgeven van een veilige programmering van dit prachtige evenement.

Het evenementenbureau van de VVV Deventer en Goudappel Coffeng (nu DAT.Mobility) bogen zich over het ‘crowd control’ van het evenement. Het gaat met name om de grote mensenmassa’s rond de hoofdacts. Om vooraf te kunnen bepalen wat er kan gebeuren op de pleinen of in de aangename, doch smalle straatjes van Deventer, ontwikkelden wij een instrument waarin wij het loopstroomgedrag kunnen simuleren. Het instrument is en wordt gebruikt bij het toetsen van de programmering en het nemen van aanvullende verkeersmaatregelen voor de voetgangers tijdens het festival. In 2012 kwamen er 140.000 bezoekers op de steltenacts af, dat is ruim meer dan het totale bewonersaantal.

Voor het simuleren van het verplaatsingsgedrag van voetgangers bouwen wij voort op onze expertise op het gebied van verkeersprognosemodellen. Bijzonder voor voetgangers is het feit dat voetgangers in tegenstelling tot automobilisten zeer wendbaar zijn en zich dus minder aantrekken van een bedachte weg/route.

(Foto Gerard Dubois)

Opdrachtgever: VVV Deventer
Realisatie: 2012

Henri Palm

Functie:
consultant Mobiliteit & IT
Werkmaatschappij:
DAT.Mobility
Telefoon:
(+31)(0)6 29 73 67 68
mail Henri

Welkom in de wereld van de Goudappel Groep

lees alles over de Goudappel groep ›