Wat kan je bereiken als je een huidige route volledig 'uitgumt' en opnieuw inricht met de fiets als uitgangspunt? Acht multidisciplinaire ontwerpers doken in het fietslab.

Goudappel Coffeng in de persoon van Christiaan Kwantes was één van de acht ontwerpers van het Amsterdamse Fietslab 2014. Samen met collega's boog hij zich over de route CS- Haarlemmerplein, één van de aders van het Amsterdamse Hoofdnet Fiets met de - onder fietsers beruchte - kruising met de Prinsengracht. Voor deze route is gekozen omdat deze route de binnenstad verbindt met de omliggende stadsdelen en gemeenten. De route speelt een hoofdrol in de fysieke relatie tussen economische en recreatieve hotspots. We gumden de openbare ruimte volledig uit en gingen vervolgens onderzoeken en visualiseren hoe het ook kon. Dit keer vanaf het begin met de fietser als uitgangspunt. Voorafgaand aan deze multidisciplinaire discussie gaven we een aftrap voor deze integrale opgave. Het resultaat: een keuze voor het thematiseren van fietsroutes, elke doelgroep goed bediend.

De andere deelnemers aan het fietslab waren: Stefan Bendiks, Rob van der Bijl, Bas Driessen, Jeroen Dijk, Kamiel Klaasse, Olv Klijn en Kees Vernooij. Het Fietslab vond plaats op 8 en 10 december 2014 bij Stichting Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). De resultaten zijn 12 december 2014 gepresenteerd aan de Stadsregio: Haarlemmerstraat krijgt in ons advies het primaat voor winkelend publiek en bestemmingsfietsers (meer ruimte voor winkelend publiek, minder hinder van doorgaande fietsers). De noordelijke parallelroute Haarlemmerhouttuinen wordt een route voor snelle forensen en doorgaand fietsverkeer (snelle nieuwe route). De zuidelijke parallelroute (Brouwersgracht) kan dan een toeristische recreatieve route worden voor de toerist(een eigen rustige structuur langs een historische route). Oftewel: iedereen wordt er beter van.

Vervolg
Ook in 2016 doken wij in het 'Fietslab'. Dit keer waren de Nieuwezijds Voorburgwal, Weersperzijde en Zaanse Vinkenstraat het onderwerp van onderzoek.

Opdrachtgever: Arcam
Realisatie: 2014

Christiaan Kwantes

Functie:
adviseur mobiliteit & ruimte
Werkmaatschappij:
Goudappel Coffeng
Telefoon:
(+31)(0)6 51 36 03 74
mail Christiaan

Welkom in de wereld van de Goudappel Groep

lees alles over de Goudappel groep ›