Bij het aanpakken van de verkeersveiligheid bij een spoorwegovergang werd duidelijk dat scope verbreding raadzaam was. Door een ontwerp te maken voor het hele stationsgebied werd niet alleen het kruispunt effectief aangepakt. Het station kreeg eindelijk de plek die een dergelijke entree verdient.

Voor de gemeente Waddinxveen hebben we een ontwerp gemaakt voor het stationsgebied. Tot dan toe was het station, zonder markant stationsgebouw, slecht verbonden met het centrum en de landschappelijke elementen, zoals de naastgelegen waterpartij. Samen met een projectteam, met hierin ook belanghebbenden en inwoners, hebben we een aantal varianten opgesteld. De voorkeursvariant hebben we uitgewerkt tot een ontwerp en kostenraming. Waddinxveen krijgt met het nieuwe plein een waardige entree tot het centrum en een aantrekkelijke vlonderpartij aan het water. En dat is veel meer dan een oplossing voor de verkeerskundige knelpunten waar het project mee begon.

Plein als schakel tussen dorp, centrum en water
In dit ontwerp ontwierpen we een centraal stationsplein, dat een verbindende schakel vormt tussen het centrum aan de ene zijde en de waterpartij aan de andere zijde van het station. Door slim om te gaan met bestaande hoogteverschillen ontstaat een plein dat voorzieningen wél toegankelijk houdt voor mindervaliden, maar niet gemakkelijk voor doorgaande fietsers. Daarmee verdwijnen de onveilige situaties op het spoor door overstekende fietsers.

Opdrachtgever: Gemeente Waddinxveen
Realisatie: 2015

Marco Aarsen

Functie:
landschapsarchitect
Werkmaatschappij:
Goudappel Coffeng
Telefoon:
(+31)(0)6 20 72 27 29
mail Marco

Welkom in de wereld van de Goudappel Groep

lees alles over de Goudappel groep ›