Nieuws

Nieuwe model- en monitoringstechnieken centraal tijdens PLATOS-bijeenkomst

10 maart 2017 door Niels van Oort

file donderdag 9 maart vond het PLATOS (Platform Toedelings- en Simulatiemodellen) modellen colloquium weer plaats in Utrecht. Tijdens deze dag, waarop modelontwikkelaars en modeltoepassers elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen over ontwikkelingen en toepassingen van verkeersmodellen, was ook een aantal vertegenwoordigers van Goudappel Coffeng en DAT.Mobility aanwezig.

Lees verder ›

'Volop interactie tijdens eerste 'Battle of the Modes'

24 februari 2017 door Bas Govers

Volop interactie tijdens eerste ‘Battle of the Modes’
Tijdens de afsluitende borrel waren de studenten en de inleiders het al snel eens. Deze eerste editie van ‘Battle of the Modes’ (over de mobiliteit van vandaag en in de toekomst) verdiende zeker een vervolg. Vlak daarvoor was in de Utrechtse Blikopener deze intensieve kennis- en discussiesessie afgerond tussen ruim 35 studenten en de vertegenwoordigers van de kennisinstellingen.

Lees verder ›

Zelfrijdende auto’s voor kinderen in een rolstoel?

2 februari 2017 door Niels van Oort

Zijn zelfrijdende auto’s een haalbare oplossing om meervoudig gehandicapte kinderen te vervoeren van hun dagcentrum naar hun nieuwe woonhuis vierhonderd meter verderop? Die vraag stelde een groep betrokken ouders van het zorgcentrum Omega in IJburg (Amsterdam) aan de TU Delft. Hun wens: flexibel en kleinschalig vervoer op dit korte traject, zodat hun kinderen sneller en op elk gewenst moment van A naar B kunnen. Onderzoeker Niels van Oort en zijn collega’s vonden het een bijzondere vraag en zochten het uit.

Lees verder ›

Verplichte instaphulp kan wachttijd voor internationale bus aanzienlijk verkorten

26 januari 2017 door Raymond Huisman

De recente liberalisatie van het binnenlands busvervoer in Duitsland en Frankrijk heeft geleid tot een vliegwieleffect van busverbindingen door heel Europa. Ook Nederland heeft te maken met een ‘opleving van busverbindingen’, natuionaal en internationaal. Veel gemeenten zien in dat (inter)nationaal busvervoer een blijvertje is en vragen zich af hoe ze deze nieuwe, opkomende modaliteit kunnen faciliteren.

Lees verder ›

Ga de strijd aan in 'Battle of the modes’

17 januari 2017 door Laura Groenendijk

In samenwerking met een drietal kennisinstellingen organiseren Goudappel Coffeng en DAT.Mobility op donderdag 23 februari in de Blikopener in Utrecht de ‘Battle of the Modes’ voor wo- en hbo-studenten. Onder leiding van drie wetenschappers strijden studenten met hun team tegen de andere modaliteiten. Niels van Oort (TU Delft) verdedigt het openbaar vervoer, Carlo van de Weijer (TU Eindhoven) leidt het auto-team en Marco te Brömmelstroet (UvA) denkt dat de fiets gaat winnen. Via pitches proberen de wetenschappers de studenten in hun team te krijgen.

Lees verder ›

Combinatie fiets én OV leidt tot maatschappelijke meerwaarde

10 januari 2017 door Raymond Huisman

!/media/uploads/images/M3.png!De combinatie fiets/openbaar vervoer is in binnenstedelijk gebied een zeer flexibele reismogelijkheid. De fiets ‘gaat altijd’, maar heeft als nadeel dat de te overbruggen afstanden relatief kort zijn; trein en Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) overbruggen snel grote afstanden, maar hebben als nadeel dat opstappunten vaak (te) ver weg zijn.

Lees verder ›

Akkoord over grensoverschrijdend verkeer

20 december 2016 door Roderik Tonen

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en Gelderland, Limburg, Overijssel en Noord-Brabant willen het grensoverschrijdend verkeer verbeteren. De vijf partners leggen zich vooral toe op het personenvervoer per spoor. Maandag 19 december ondertekenden zij tijdens een verkeersconferentie een samenwerkingsovereenkomst.

Lees verder ›

'Meer asfalt sluit niet aan op economische groei van steden'

17 december 2016 door Bas Govers

Op Thanksgiving was het weer zover. Een volkomen verkeersinfarct in Los Angeles. Niet dat ze daar niets gewend zijn; highway 405 wordt in de volksmond ook wel 4 à 5 genoemd, verwijzend naar het aantal uur dat je er gemiddeld doorbrengt. Het sprookje van de ‘city of highways’ is veranderd in een nachtmerrie. Als ergens duidelijk is dat de weg naar alsmaar meer asfalt doodloopt, is dat in Los Angeles. In november stemde de bevolking per referendum in met een belastingverhoging voor beter openbaar vervoer: dat levert het plaatselijk openbaarvervoerbedrijf $ 3,5 mrd per jaar op. Daarmee komt de weg vrij voor een transformatie van mobiliteit. (Dit essay, van Pepijn van Wijmen en Bas Govers, is gepubliceerd in het Financieele Dagblad van zaterdag 17 december)

Lees verder ›

Welkom in de wereld van de Goudappel Groep

lees alles over de Goudappel groep ›